Do góry

Dania główne Przepis na:

Mole de guajolote

Dania główne

Autor: dzynek

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 4

Dodano: 25.09.2008

Odsłon: 1112

Tym razem zabiorę was do Meksyku, gdzie tamtejsza kuchnia jest wyjątkowo pyszna. Mole de guajolote to Indyk w sosie czekoladowym..

Składniki

5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Indyka wraz z włoszczyzną dokładnie myjemy, następnie wrzucamy do garna i na wolnym ogniu gotujemy do momentu aż nasz indyk będzie miękki. Gdy mięso mamy już ugotowane, odsączmy z wody i wrzucamy na rozgrzana oliwę i smażymy po obu stronach do momentu zarumienienia się mięsa.Wywar odstawiamy w bezpieczne miejsce gdyż będziemy go jeszcze używać. Migdały i sezam zrumieniamy na suchej patelni trwa dosłownie chwilkę trzeba pilnować aby sie nie spaliły. Pomidorki myjemy, gotujemy i obieramy ze skóry kroimy kosteczkę, czosnek siekamy, paprykę kroimy i oddzielamy nasiona. Pokroione pomidory, paprykę, czosnek, sezam i migdały blenderujemy i mieszamy z solą i pieprzem, kakaem i utartym masłem. Przyrządzoną pastę smażymy na oliwie. Mięso przekładamy do garnka zalewamy szklanką wywaru, dodajemy pastę i dusimy przez 30minut. W Meksyku tą wołowinke podaje sie zwykle z ryżem. Życzę smacznego....

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń