Do góry

Desery Przepis na:

Mrówkowiec

Desery

Autor: Garfield

Przepisów i artykułów: 10 Ocena: 643

Dodano: 12.12.2008

Odsłon: 18000

Podawane na gorąco rozgrzeje podczas najbardziej mroźnej zimy. (skomplikowane tylko podczas czytania, piecze się łatwo)

Składniki

  • mąka, 0,45 kg
  • suszone drożdże, 1 opakowanie
  • aromat pomarańczowy, kilka kropli
  • cukier, 10 dkg
  • cukier waniliowy, 1opakowanie
  • mleko (letnie), 200 ml
  • jajko, 1 szt
  • masło, 120 g
  • tłuszcz do tortownicy, .
  • Nadzienie:, .
  • masło., 40 g
  • cukier., 50 g
  • cukier waniliowy., 2 opakowania
  • jajko., 1 szt
  • twarożekm (chudy), 250 g
  • aromat pomarańczowy., kilka kropli
  • mak. (suchy), 150 g
  • rodzynki, 1 opakowanie
  • rum do namoczenia rodzynek, .
  • budyń waniliowy w proszku, 2 łyżki
  • dodatkowo płynna konfitura morelowa lub inna jasna bez kawałków
3-4 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Składniki na ciasto wymieszać, wyrobić i odstawić w ciepłe miejsce na ok.40 min, aby wyrosło. Ucieramy masło z cukrem, cukrem waniliowym i jajkiem (ja to robie w mikserze), a następnie dodajemy cały czas miksując twaróg, mak, kilka kropel aromatu pomarańczowego i budyń w proszku. Na sam koniec dodajemy rodzynki namoczone w rumie i wtedy już nie ucieramy tylko mieszamy łyżką (żeby się rodzynki nie posiekały). Ciasto rozwałkowujemy na folii o wymiarach 30 x 50 cm i nakładamy na nie masę twarogową. Przy jednym długim brzegu zostawiamy 1 cm ciasta bez nadzienia. Podnosimy folię i delikatnie zwijamy ciasto (zaczynając od szerokiego brzegu na którym nadzienie jest do końca). Powstałą w ten sposób roladę kroimy na 12 kawałków, układamy w wysmarowanej tłuszczem tortownicy jedno obok drugiego (miejsce krojenia na górze i na dole) i zostawiamy na 15 min do wyrośnięcia. Pieczemy 50 - 55 min w temp. 175 stopni. Po upieczeniu smarujemy cienko konfiturą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Garfield 21 stycznia 2009 Wyrobić dobrze, ale bez przesadyzmu. To ciasto akurat nie wymaga bardzo długiego wyrabiania. Co do pergaminu to może i faktycznie było by lepsze, chociaż folia też nie jest zła :)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

betaw 21 stycznia 2009 Suchy to znaczy nie moczony.
Rozumiem,że to jest ciasto drożdzowe które trzeba bardzo dłuuuuugo wyrabiać aż "odstanie" od ręki
Amoże by tak rozwałkować go na pergaminie? Nie było by łatwiej?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

betaw 21 stycznia 2009 przecież jest napisane "mak suchy"
Suchy to znaczy nie moczony. Rozumiem ,że to jest ciasto drożdzowe i trzeba dÅ

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

iwwka 17 grudnia 2008 Rozumiem, że mak też dodajemy namoczony... przecież nie taki prosto z paczki?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń