Do góry

Przekąski Przepis na:

mule w winie

Przekąski

Autor: xadix

Przepisów i artykułów: 27 Ocena: 490

Dodano: 17.10.2008

Odsłon: 1895

bardzo smaczne i lekkie

Składniki

  • mule, 2 kg
  • maslo, kostka
  • marchewka, 2
  • cebula czosnkowa (biala), 4
  • czosnek, 6 zabkow
  • fasolka szparagowa, 250 gram
  • pietruszka, nac + korzen
  • wino biale polwytrwane, butelka
  • pieprz,sol,oregano,bazylia
  • pomidory, 2-3
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. malze wyplukac, wszystkie warzywa (procz fasolki szparagowej) obrac i pokroic niezbyt drobno; do duzego garnka wrzucic kostke masla rozdrobniony czosnek i pokrojone warzywa; podgrzewac na malym ogniu az maslo sie rozpusci; dolac okolo 1 litra wody i poczekac az sie wszytsko zagotuje na malym ogniu; po zagotowaniu wrzucic mule i wlac 2/3 butelki wina, do tego dodac przyprawy:bazylie,oregano, nac pietruszki,pieprz i sol do smaku;gotowac okolo 20-30 min; po ulywie tego czasu wyjac warzywa, wrzucic do wywaru fasolke szparagowa, zwiekszyc ogien i tak gotowac 3-5 min; nastepnie wyjac mule i fasolke i smacznego:) pozostala 1/3 butelki wina proponuje spozyc w trakcie gotowania a kolejne przy spozywaniu muli:) dobrym dodatkiem do dania bedzie grzanka z bagietki z zoltym serem i maslem czosnkowym .... smacznego:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

cheffy 23 marca 2011 Ciekawy przepis, zwłaszcza dodanie tej fasolki szparagowej.. Kiedyś jadłam mule właśnie w takim śmietankowo - winnym sosie mule w jednej z krakowskich restauracji Le scandale. Bardzo odpowiada mi takie połączenie. W weekend zamierzam sprawdzić swoje umiejętności kulinarne w tym temacie :) (a zna ktoś może przepis na sos do muli limonkowy?)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń