Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
szybki, tani, pyszny i może być efektownym tortem!
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 27
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 345
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 27
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 345
Składniki
wodę, margarynę, cukier i kakao rozpuścić i zagotować (ok 2 min) w garnku. Odstawić do wystudzenia - ja wkladam do miski z zimną wodą i od czasu do czasu mieszam. Po ostudzeniu wymieszać z 3-ma żóltkami i odlać 1/2 szklanki powstalej polewy
Do pozostalej masy dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia (mikser). Ubić pianę z bialek i delikatnie wmieszać do ciasta. Piec ok.45min - 200 - 210 oC
Po ostudzeniu gotowego ciasta polać rozgrzaną polewą i dowolnie udekorować. Ciasto po przecięciu na pól i przelożeniu dowolną masą (nawet gotową np. Ajerkoniakową) z powodzeniem zastępuje wykwintny tort. Ozdobiony marcepanowymi lub oplatkowymi kwiatami , orzechami czy migdalami smakuje i wygląda pięknie