Do góry

Desery Przepis na:

murzynek, bardzo lekki, mokry

Desery

Autor: monia_i_ania

Przepisów i artykułów: 23 Ocena: 206

Dodano: 27.02.2010

Odsłon: 62735

upiekła go 12 - latka, więc łatwy w przyrządzeniu, pyszny!!!

Składniki

  • margaryna, 1,5 kostki
  • cukier, 1,5 szkl
  • woda, 6 łyżek
  • kakao, 4 łyżki
  • mąka, 1,5 szkl
  • Jaja, 4 szt
  • proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Do garnka wrzucamy margarynę, cukier, wodę i kakao. Ciągle mieszając doprowadzić do zagotowania. Wystudzić.

  2. Po wystygnięciu dodać dodać 4 żółtka. Wymieszać. Z powstałej masy odlać 3/4 szklanki.

  3. Do reszty masy dodać przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia. Przygotować z pozostałych białek sztywno ubitą pianę i dodać ją do masy delikatnie mieszając łyżką (nie miksujemy).

  4. Wlewamy masę do wysmarowanej i obsypanej bułką lub kaszą manną formy i pieczemy w temp. 160 - 180 stopni przez ok. 40 - 50 min.

  5. Ciepłe ciasto wyciągamy z formy na deskę i dekorujemy tą częścią masy, którą odlaliśmy do szklanki. Pozostawiamy do ostygnięcia. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Blog autora:
Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (29)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Margi75 05 lutego 2013 niestety surowe żółtko w polewie wzbudza we mnie obrzydzenie...radzę wszystkim którzy boją się salmonellozy dodać żółtka do ciasta a polewę odlać póki jeszcze nie ma w niej żółtek....dla bezpieczeństwa i zdrowia głównie dzieci....mam kilka przepisów na murzynek wszystkie sprawdzone i bardzo podobne do tego...to jest jego pierwsza wersja gdzie żółtka daje się bezpośrednio do masy czekoladowej którą się potem odlewa do polania....

10 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jablonka 23 listopada 2012 wracam do przepisu po prawie 2 latach:) ciasto siedzi w piekarniku:) nie mogę się doczekać:) tym razem zamiast wody dałam mleko oraz dodałam orzechy włoskie, achhhhh to jutro będzie uczta :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

junisa3 16 marca 2012 Uwielbiam 'Twojego' murzynka. Robie go bardzo czesto, bo wszyscy go uwielbiamy. Musze jednak dodac, ze nie zawsze wychodzi rowno puszysty i wilgotny, nie wiem od czego to zalezy, mysle ze moze nie zawsze udaje mi sie wziac rowne ilosci maki i kakao, bo podane sa w lyzkach i szklankach...Dzieki za fajny przepis, pozdrawiam:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anetaa26 27 października 2011 ciasto jest suuuuper :) ja rzekroilam jeszcze na 3 blaty i przelozylam dzemem z pigwy :) rewelacyjny przepis, szczerze polecam :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jablonka 21 grudnia 2010 Piekłam już 2 razy! szybkie i pyszne! :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jablonka 21 grudnia 2010 Piekłam już 2 razy, rewelacja! szybkie i pyszne!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Anowi1985 28 listopada 2010 Znakomity przepisy,dzisiaj go wypróbowałam!Tak jak napisał autor lekki i mokry
Bardzo często piekłam murzynka,ale nigdy mi nie wychodził,a ten GENIALNY!!!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

BEZA10 09 listopada 2010 Bardzo dobra masa czekoladowa, chętnie zjadłabym całą ale potrzebna była na murzynka. :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

monia_i_ania 30 października 2010 Do basienka_as. Proszę przeczytać ze zrozumieniem pkt 1 przepisu - jest tu wyraźnie napisane, ze masę należy zagotować. Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń