Do góry

Desery Przepis na:

Murzynek - Boski smak dzieciństwa

Desery

Autor: Facet_w_kuchni

Przepisów i artykułów: 23 Ocena: 304

Dodano: 22.12.2016

Odsłon: 1390

Rzadko już teraz robię i jadam słodkości. Niedawno jednak udało mi się odtworzyć smak murzynka jakiego robiła moja mama. Postanowiłem podzielić się z Wami tym przepisem. Mam nadzieję, że zasmakuje Wam tak jak mnie smakował...

Składniki

  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki (ok. 340 g)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka oleju
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • 4 łyżki kakao
  • 6 łyżek powideł śliwkowych
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 3 torebki cukru waniliowego (ok. 32 g)
  • garść orzechów włoskich
  • 15 dag śliwek suszonych
  • wiórki kokosowe 2 łyżki
  • Na polewę czekoladową:
  • 2/5 margaryna typu Palma
  • 3 czubate łyżki cukru
  • półtorej łyżeczki zimnej wody
  • Powidła śliwkowe do przełożenia ciasta
5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. W misce za pomocą miksera ubiłem 2 całe jajka, 2 żółtka dodając szklankę cukru (białka z dwóch jajek zostają na koniec do ubicia i dodania).

  2. Do oddzielnego naczynia przesiałem mąkę przez sito i wymieszałem z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą oraz cukrem waniliowym.

  3. Do ubitych jaj dodawałem na przemian zmieszane suche składniki, mleko i olej.
    Wszystko razem miksowałem.

  4. Na koniec do wymieszanej masy dołożyłem 6 łyżek powideł śliwkowych, krótko zmiksowałem i na sam koniec dodałem ubite na sztywno pozostawione wcześniej białka z dwóch jajek. Wtedy już tylko delikatnie wymieszałem łyżką.

  5. Przełożyłem do foremki dodając do masy posiekane i uprażone orzechy oraz posiekane śliwki suszone.
    Piekłem w piekarniku na funkcji „góra-dół” bez termoobiegu w temperaturze 160 o C około 60 min.
    Zostawiłem w uchylonym piekarniku do wystygnięcia.

  6. W czasie, kiedy wstępnie upieczone ciasto stygło, przygotowałem polewę. Rozpuściłem margarynę z dodatkiem wody z dodatkiem cukru i kakao. Wszystko podgrzałem do całkowitego rozpuszczenia. Tak przygotowaną polewę pozostawiłem na chwilę, żeby zaczęła gęstnieć.

  7. Kiedy murzynek wystygł przekroiłem go na pół, posmarowałem powidłami śliwkowymi i złożyłem z powrotem. Następnie, jeszcze ciepłą masą czekoladową, polałem murzynka i posypałem wiórkami kokosowymi.

  8. Efekt jak na zdjęciach. Życzę smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 22 grudnia 2016 O tak! Najwspanialszy smak dzieciństwa. Uwielbiam to ciasto :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń