Do góry

Desery Przepis na:

murzynek z orzechami

Przepis dnia 2007-11-25
Desery

Autor: pascal

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 757

Dodano: 23.11.2007

Odsłon: 34985

nieskomplikowane ciasto które każdemu wychodzi

Składniki

  • kostka margaryny
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki kakao
  • 1 1/2 szkłanki cukru
  • 5 jajek
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • skórka z cytryny
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 6 łyżek kwaśnego dżemu
  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • 1 3/4 szklanki maki
  • szczypta soli
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. W rondlu zagotowac, ciagle mieszajac margarynę, mleko, kakao i cukier. Pozostawic do wystygniecia.Bialka ubic na sztywno ze szczyptą soli, orzechy posiekać, cytrynę sparzyć i zetrzeć skórkę.Do wystudzonej masy kakaowej dodać po kolei żółtka, mąkę, cukier waniliowy, skórkę cytrynową, proszek, dżem i orzechy - miksować. Na końcu dodać ubite białka i dokladnie wymieszac. Piec w 180 stopniach ok. 40 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

fruziaczek87 09 grudnia 2009 robiłam i zawsze mi wyszedł ;o) jest przepyszny i szybciutko znika hehe

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

janwed 17 października 2008 Z całą pewnością 4 łyżki mleka, nie masła.

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń