Do góry

Desery Przepis na:

Mus miętowo-czekoladowy

Desery

Autor: Natt

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 13

Dodano: 25.11.2009

Odsłon: 553

jedna porcja około 5 zł.

Składniki

  • 1 tabliczka czekolady
  • 20 ml słodkiej smietanki 30 proc.
  • 1 opakowanie śmietan-fixu
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 50 ml likieru miętowego
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • kilka listków mięty
5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej 0w następujący sposób: połamną tabliczkę włóż do miseczki matalowej i ustaw na garnku z gotującą się wodą, rozpuszczaj ją do końca na maleńkim ogniu, mieszając drewnianąn łyżką. Deseczkę owiń folią spożywczą, dobrze ją napinając, wylej na folię czekoladę i wstaw do logówki, aby zastygła. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wody

  2. Śmietanę ubij z cukrem pudrem i smietn-fixem, odaj do niej jogurt i rozpuszczoną żelatynę, dokładnie wymieszaj. Na koniec do ubitej śmietany dodaj likier miętowy i jeszcze raz starannie całośc wymieszać. Wstaw na kilkanaście minut do lodówki, by mus dobrze zastygł.

  3. Schłodzoną czekoladę wyjmij z lodówki i wycinaj z niej serca. Płatki czekoladowe przekładaj musem miętowym, dekoruj listkami mięty

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń