Do góry

Desery Przepis na:

Mus poziomkowy

Desery

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20683

Dodano: 14.05.2009

Odsłon: 1934

Kto lubi poziomki - z pewnością pokocha ten przepis. Ładnie wygląda i jeszcze lepiej smakuje.

Składniki

1-2 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Poziomki przebrać, opłukać pod bieżącą wodą, osączyć. Dwie łyżki poziomek odłożyć do dekoracji, resztę przetrzeć przez sito i wstawić do lodówki na 1 godz. Żelatynę rozpuścić w 80 ml gorącej wody i ostudzić. Żółtka utrzeć ze 120 g cukru na gładką, jednolitą masę.

  2. Z białek ubić sztywną pianę. Do przetartych poziomek dodawać - cały czas ubijając - po łyżce piany z białek, a następnie utarte żółtka, rozpuszczoną, schłodzoną żelatynę. Ubijać wszystko tak długo, aż mus zacznie gęstnieć

  3. Śmietankę utrzeć z pozostałym cukrem. Gotowy mus przełożyć do salaterek. Udekorować kleksami bitej śmietany oraz poziomkami. Wstawić do lodówki na 2 godziny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń