Do góry

Przekąski Przepis na:

Mus truskawkowy

Przekąski

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20684

Dodano: 26.03.2008

Odsłon: 10567

Porcja - 260 kcal

Składniki

  • 1/2 litra śmietany 30-proc.
  • 1/2 kg truskawek
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 i 1/2 łyżki żelatyny
  • listki mięty do dekoracji
1-2 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Z pół kilograma truskawek zostawić kilka do dekoracji. Resztę umyć, odszypułkować i dobrze zmiksować. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach wrzątku. Wlać ją do masy truskawkowej i dobrze wymieszać. Potem całość połączyć z ubitą śmietaną. Kiedy masa zacznie gęstnieć, przełożyć ją do szprycki i wycis-nąć delikatnie do pucharków. Deser wstawić do lodówki na jedną godzinę, żeby masa dobrze zgęstniała. Na koniec mus udekorować listkami świeżej mięty, połówkami truskawek, truskawkami pokrojonymi w drobną kostkę. Dla ozdoby można też dodać czekoladowe rurki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń