Do góry

Dania główne Przepis na:

Musaka

Dania główne

Autor: agniesia76

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 30

Dodano: 10.03.2009

Odsłon: 21228

znalazłam przepis w internecie a drugi w tv - połączyłam te dwa przepisy dlatego chciałam się z wami podzielić tą pyszna potrawą

Składniki

  • 1,5 kg bakłażanów
  • 70 dag ziemniaków
  • 60 dag mięsa mielonego wołowo wieprzowe
  • 2 duże cebule
  • 2 papryki zielone
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 60 dag przecieru z pomidorów (lub świeże bez skórki przetarte)
  • 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Umyte, ale nie obrane bakłażany (młodych nie trzeba obierać) pokrój w średniej grubości talarki, skosztuj odrobinę miąższu. Posól plastry, ułóż w durszlaku i odstaw, żeby obciekły z gorzkiego soku. Po mniej więcej półgodzinie opłucz je pod bieżącą zimną wodą i osusz na papierowym ręczniku. Oliwę mocno rozgrzej na dużej patelni. Nie zastępuj jej żadnym innym olejem, nawet bardzo szlachetnym, bo oliwa w dużej mierze decyduje o greckim charakterze i wspaniałym smaku tej potrawy. Smaż bakłażany partiami na złoty kolor, osączaj z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i przekładaj na talerz. Po usmażeniu wszystkich powinno ci pozostać jeszcze ze 2-3 łyżki oliwy, która przyda ci się za chwilę. Jeśli zdecydowałaś się wybrać polecaną przeze mnie wersję z ziemniakami, zacznij od nich. Pokrój ziemniaki w talarki i smaż na oleju jak bakłażany aż się zrumienią.

  2. Przygotuj mięso mielone Pomidory płyciutko natnij na krzyż na czubkach ostrym nożem, włóż łyżką na minutę do garnka z wrzątkiem, a potem przełóż je na durszlak, przelej zimną bieżącą wodą i osącz. Pokrój obrane pomidory na cząstki i, lekko ściskając każdą z nich nad zlewem, pozbądź się nasion, a miąższ przełóż do miseczki. Obrane cebule pokrój w kostkę, posiekaj czosnek i podsmaż razem w płaskim rondlu, delikatnie mieszając, na pozostałej oliwie. Kiedy cebula nabierze złotej barwy, włóż mięso i smaż, cały czas mieszając i jednocześnie rozdzielając je widelcem, żeby nie zbiło się w grudki. Jak tylko mielone lekko zbrązowieje, dodaj pomidory i koncentrat, wymieszaj wszystko i posól do smaku. Duś farsz na malutkim ogniu pod przykryciem około 20 min. Na 2-3 min przed zdjęciem z ognia dopraw do smaku przeciśniętym przez praskę czosnkiem i ziołami (ideałem byłyby świeże) oraz pieprzem.

  3. Sos beszamelowy 4 łyżki masła, 4 łyżki mąki, 3 szklanki mleka, Jogurt naturalny 2-3 żółtka, 4 łyżki startego twardego sera (np. mazdamera, cheddara, tylżyckiego), gałka muszkatołowa, pieprz, sól Rozpuść masło w garnku lub w płytkim rondlu, wsyp mąkę, mieszaj, aż dokładnie połączy się z tłuszczem. Po minucie smażenia zdejmij zasmażkę z ognia i rozprowadzaj wlewanym po trochu zimnym mlekiem, cały czas energicznie roztrzepując zawartość garnka rózgą lub trzepaczką. Znowu postaw rondel na ogniu, wymień rózgę na łyżkę, i nie przerywając mieszania, doprowadź sos do wrzenia dodać jogurt naturalny. Gotuj go powolutku, cały czas mieszając, a gdy wyraźnie zgęstnieje, dodaj połowę sera, dopraw szczyptą startej gałki, solą i pieprzem, wymieszaj i odstaw, żeby trochę ostygł. Na koniec zahartuj roztrzepane żółtka niewielką ilością gorącego sosu i wlej je powolutku do garnka, intensywnie ubijając rózgą do czasu, aż całkowicie połączą się z przygotowanym beszamel

  4. Ułóż składniki w formie i zapiecz Włącz piekarnik i ustaw termostat na 190°C. Wysmaruj tłuszczem prostokątne naczynie żaroodporne średniej wielkości i ułóż w nim warstwami: kartofle, bakłażany, mięso, polej wszystko sosem. Jeżeli piekarnik zdążył się już nagrzać, wstaw musakę. Po upływie około 20 minut posyp ją resztą sera. Powinna się piec, aż wierzch się ładnie zrumieni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

helcia 17 września 2009 Duuuuużo czytania:)Ale brzmi bardzo apetycznie!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

aadasko 17 sierpnia 2009 hmmm, brzmi niekiepsko i pewnie tez tak smakuje ...musze koniecznie wypróbowac ten przepis. Pozdrawiam :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

agniesia76 26 marca 2009 ja też robię podobne danie i jest pyszne a jak ktoś lubi z suszonymi pomidorami to jego sprawa ale nie wszyscy obrazu muszą robić tak samo prawda... a przepis jest ok i danie pycha hehe

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń