Do góry

Przekąski Przepis na:

Musaka

Przekąski

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20673

Dodano: 28.03.2008

Odsłon: 17609

Pomysł na obiad.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 4 łyżki oleju
  • 30 dag mielonego mięsa
  • 2 cebule
  • pęczek szczypioru
  • 3 pomidory
  • 2 strąki papryki
  • łyżka masła
  • sól cebulowa
  • przyprawa do mięsa mielonego
> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Obrane ziemniaki pokroić na grube plastry, wrzucić na rozgrzany tłuszcz. Smażyć 4 minuty z obu sztron, wyjąć łyżką cedzakową. Na tym samym tłuszczu zeszklić posiekaną cebulę. Dodać mielone mięso - smażyć 5 minut. Paprykę umyć, oczyścić, pokroić w paski. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pociąć na plastry. Połączyć wszystkie składniki, dodać przyprawę do mięsa mielonego, sól cebulową. Wymieszać. Przełożyć danie do natłuszczonego żaroodpornego naczynia, na wierzchu ułożyć wiórki z po-łowy masła. Zapiekać w piekarniku 35 minut. Szczypiorek opłukać, osączyć, posiekać. Potrawę podawać w naczyniu, w którym się piekła, z wiórkami z reszty masła, posypaną szczypiorkiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

sboja 07 września 2009 ale jak to, musaka bez bakłażana? no cóż, można spróbować

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

asiwell 28 marca 2008 wyglada swienie, jutro mam zamir to zrobic- tylko jaka ma byuc temperatura w piekarniku?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń