Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekkie muszle z mięsno-warzywnym farszem.
Szybki jarski obiad w 10 minut, idealny na Wielki Piątek
Odsłon: 67
Mój przepis na wspaniały dzień, to piosenka, kontakt z naturą i egzotyczne sm...
Odsłon: 31
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 48
Szybki jarski obiad w 10 minut, idealny na Wielki Piątek
Odsłon: 67
Mój przepis na wspaniały dzień, to piosenka, kontakt z naturą i egzotyczne sm...
Odsłon: 31
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 48
Składniki
Makaron gotujemy al dente (wg przepisu na opakowaniu). Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i studzimy.
Farsz: Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Podobnie seler. Pora myjemy i kroimy na pół talarki. Cebulę i czosnek siekamy, podsmażamy na oliwie. Dodajemy resztę warzyw i dusimy, aż trochę zmiękną. Pod koniec lekko solimy. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Mięso wrzucamy do miski, przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy przestudzone warzywa oraz posiekaną natkę pietruszki.
Sos pomidorowy: Drobno posiekaną cebulkę wraz ze szczypiorkiem podsmażamy na łyżce oliwy, następnie zalewamy bulionem, dodajemy przecier i chwilę gotujemy. Następnie zagęszczamy śmietaną połączoną z mąką, przyprawiamy solą, pieprzem i bazylią.
Muszle napełniamy farszem mięsno-warzywnym, układamy jedna obok drugiej w naczyniu żaroodpornym. Całość zalewamy sosem pomidorowym i posypujemy startym serem. Muszle zapiekamy około 40 minut w 180 stopniach (ja zapiekałam pod przykryciem, a 10 minut przed końcem zdjęłam pokrywkę naczynia).