Do góry

Dania główne Przepis na:

Muszle faszerowane

Dania główne

Autor: patusia5

Przepisów i artykułów: 230 Ocena: 3016

Dodano: 19.05.2011

Odsłon: 59300

Lekkie muszle z mięsno-warzywnym farszem.

Składniki

  • makaron muszle (duże), pół opakowania
  • Na farsz:
  • mięso mielone (wieprzowe lub drobiowe), 30dkg
  • cebula, 1 szt
  • czosnek, ząbek
  • marchew, 2 szt
  • seler, kawałek
  • por, 1szt
  • sól, pieprz, natka pietruszki
  • Na sos pomidorowy:
  • cebulka ze szczypiorkiem, 1 szt
  • przecier pomidorowy, 2-3 łyżeczki
  • bulion, 1 szklanka
  • śmietana, 2 łyżki
  • mąka, 1 łyżeczka
  • sól, pieprz, bazylia
  • DODATKOWO:
  • ser żółty, 10 dkg
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Makaron gotujemy al dente (wg przepisu na opakowaniu). Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i studzimy.

  2. Farsz: Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Podobnie seler. Pora myjemy i kroimy na pół talarki. Cebulę i czosnek siekamy, podsmażamy na oliwie. Dodajemy resztę warzyw i dusimy, aż trochę zmiękną. Pod koniec lekko solimy. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Mięso wrzucamy do miski, przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy przestudzone warzywa oraz posiekaną natkę pietruszki.

  3. Sos pomidorowy: Drobno posiekaną cebulkę wraz ze szczypiorkiem podsmażamy na łyżce oliwy, następnie zalewamy bulionem, dodajemy przecier i chwilę gotujemy. Następnie zagęszczamy śmietaną połączoną z mąką, przyprawiamy solą, pieprzem i bazylią.

  4. Muszle napełniamy farszem mięsno-warzywnym, układamy jedna obok drugiej w naczyniu żaroodpornym. Całość zalewamy sosem pomidorowym i posypujemy startym serem. Muszle zapiekamy około 40 minut w 180 stopniach (ja zapiekałam pod przykryciem, a 10 minut przed końcem zdjęłam pokrywkę naczynia).

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (24)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ola100 07 grudnia 2013 troszke jest zabawy z napelnianiem zapiekaniem ale fajne danie

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ultrapink 12 stycznia 2012 Czasochlonne,ale warto. Bardzo dobre. Do ulubionych. Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kwiatek508 05 października 2011 Pyszne danie :) ale ja mięsko podsmażyłam z warzywami w związku z tym krócej je piekłam :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

patusia5 08 sierpnia 2011 Cieszę się, iż wszystkim smakowało :) Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

hanka78 08 sierpnia 2011 Twoje przepisy są super, a te muszle są przepyszne, ale ja zmodyfikowałam sos. Dodałamdo niego dwa świeże pomidory i pół słoiczka suszonych pomidorów. Zamiast bazylii dałam zioła prowansalskie. Super przepis:-). Niedługo znów zrobię.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Boschka 29 lipca 2011 Przygotowałam muszle wg. Twojego przepisu w dwóch wersjach - same warzywka i warzywka z mięsem - na imprezce.. Bardzo smakowały wszystkim - Zrobiłam z całej paczki makaronu - wyszły dwa duże naczynia żaroodporne - i wszystko zjedliśmy;-)) Ani jedna muszelka nie została;-)) Bardzo dobry przepis - ja tylko lekko zmodyfikowałam - i dodałam usmażone wcześniej mięsko mielone - i przez to zapiekałam krócej. Polecam obie wersje - jednak dla mnie smaczniejsza wersja z dodatkiem miesa.
p.s. już dwa kolejne pudełka z makaronem w Biedronce - w bardzo przystepnej cenie zakupiłam - wiec będę działać znowu;-))
Dzieki za przepis.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

patusia5 25 maja 2011 Serwatka, cieszę się że trud się opłacił :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Serwatka 25 maja 2011 Wypróbowałam wczoraj na obiad, faktycznie bardzo smaczne, a wyglądają naprawdę ciekawie :)zdecydowanie warte faszerowania tej masy muszelek!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń