Do góry

Dania główne Przepis na:

Muszle ze szpinakiem

Dania główne

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20673

Dodano: 03.03.2009

Odsłon: 22265

Rewelacyjne danie :)

Składniki

  • makaronu-duże muszle, 30 dkg
  • oleju, 2 łyżki
  • szpinaku, 0,5 kg
  • mielonego białego sera, 20 dkg
  • bułki tartej, 6 dkg
  • mleka, 100 ml.
  • ząbki czosnku, 2
  • małe cebule, 2
  • pomidorów obranych, 1 puszka
  • masła, 4 łyżki
  • sól
  • pieprz
  • Gałka muszkatołowa
5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Makaron ugotować we wrzącej, osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Po ugotowaniu zahartować w zimnej wodzie.

  2. Cebule posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, szpinak oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić.

  3. Na rozgrzanych 2 łyżkach masła zeszklić polowe cebuli i czosnek, dodać szpinak i smażyć aż nieco zmniejszy swa objętość.

  4. Doprawić sola, pieprzem i gałką muszkatołową, smażyć jeszcze przez chwile.

  5. Do miksera włożyć ser, bułkę tarta, szpinak i mleko, dobrze zmiksować, przełożyć do miski i ewentualnie doprawić sola i pieprzem.

  6. Farszem napełnić muszle makaronowe.

  7. Na pozostałym maśle zeszklić resztę cebuli, dodać pomidory z puszki, doprawić sola i pieprzem i gotować ok. 10 min.

  8. Po tym czasie sos zmiksować i przelać na dno naczynia żaroodpornego.

  9. Na sosie ułożyć muszle i zapiekać przetok. 20 min. w 180 C.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

JagaMasz 17 marca 2009 Dzis zrobilam - pyszulka:) Tylko farszem nadzialam nie muszle, a cannelloni:) Polecam:))

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń