Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idzie jesień i grzybów będzie pod dostatkiem stąd moja propozycja na pulpeciki nadziewane u mnie pieczarkami (oczywiście można użyć innych grzybów).
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 55
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 147
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 181
Młoda kapusta jest bardzo delikatna, jak sałata. Polecam.
Odsłon: 395
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 55
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 147
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 181
Młoda kapusta jest bardzo delikatna, jak sałata. Polecam.
Odsłon: 395
Składniki
Pieczarki umyj i pokrój w plasterki. Część pieczarek (ok.6) odłóż do osobnego garnka pokrój i ugotuj do miękkości z odrobiną soli. Wystudzone zmiel przez maszynkę lub zblenduj (ja tak zrobiłam). Resztę pokrojonych w plasterki pieczarek również ugotuj. Miękkie grzyby dopraw solą i czosnkiem (dodałam czosnek z kostki),dodaj łyżkę tłuszczu (masła/margaryny). Łyżkę mąki pszennej i łyżkę mąki ziemniaczanej zalej odrobiną zimniej wody, wymieszaj w szklance dodaj do tego 2 łyżki śmietany i dolej trochę gorącego wywaru żeby zahartować wszystko. Wlej całość do garnka, zamieszaj i zagotuj. Posyp pietruszką. Sos gotowy.
Piersi zmiel, podobnie bułkę wcześniej namoczoną (ja namaczam w wodzie ale myślę że w mleku też można), do zmielonej masy dodaj jajko i przyprawy (sól, pieprz, opcjonalnie - vegetę). Wymieszaj masę jeśli jest za mokra dosyp trochę bułki tartej ponownie wyrób. Teraz odmierzaj sobie w miarę równe porcje mięsa i rób na dłoni placuszek z dziurką na środku, wkładaj w dziurkę farszu grzybowego, sklejaj mięso w pulpeciki i obtaczaj w bułce tartej (mnie z podanych składników wyszło 12 pulpecików wielkości orzecha włoskiego). Smaż pulpeciki na patelni na oliwie na rumiano. Usmażone pulpeciki włóż do brytfanki i włóż do piekarnika nagrzanego do 160 stopni (z termoobiegiem) na 20 min. Można opuścić etap pieczenia i usmażone polać sosem i podawać. Smacznego.