Do góry

Dania główne Przepis na:

Nadziewana indyczka na słodko ;-)

Dania główne

Autor: Elifia

Przepisów i artykułów: 51 Ocena: 4322

Dodano: 25.02.2008

Odsłon: 778

Danie dla 6-8 osób, kaloryczność: 298 kcal (100g), czas przygotowania: 2 godziny, potrawa trudna i droga :)

Składniki

  • 1 indyczka
  • 2 łyżki estragonu
  • 1 łyżka ostrej papryki
  • sól, pieprz
  • Na nadzienie:
  • 10 dag ryżu
  • 10 dag wątróbek drobiowych
  • 10 dag suszonych moreli, 5 dag rodzynek
  • 5 dag orzechów włoskich
  • 6 zmiażdżonych goździków
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • olej do smażenia
  • sól pieprz
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Indyczkę oczyścić, umyć, osuszyć i natrzeć solą, pieprzem, papryką oraz estragonem. Odstawić do lodówki na 12 godzin. Przygotować nadzienie: ryż ugotować i osączyć na sitku. Wątróbkę umyć i przesmażyć na oleju, następnie posiekać. Orzechy zalać wrzątkiem, po kilku minutach wyjąć i obrać ze skórki, również posiekać. Morele i rodzynki moczyć pół godziny w ciepłej wodzie i pociąć w paseczki. Wszystkie składniki nadzienia połączyć, dodać masło i starannie wymieszać. Doprawić imbirem, goździkami, solą oraz pieprzem. Indyczkę nadziewać dość i luźno, spiąć wykałaczkami lub zszyć nitką. Przełożyć do brytfanny, podlać wodą i piec co najmniej 2 godziny w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Często polewać sosem, który wydzieli się w trakcie duszenia. Podawać z ziemniakami. MOJA RADA: SKÓRKA INDYCZKI BĘDZIE SMACZNA I CHRUPIĄCA, JEŚLI POLAĆ JĄ ROZPUSZCZONYM MASŁEM LUB POKROPIĆ OLIWĄ Z OLIWEK. :) Smacznej Indyczki!!! ;-))

Twoje notatki do przepisu

Polecane przepisy: indyczka

Zobacz więcej

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń