Do góry

Desery Przepis na:

nadziewane brzoskwinie z bezową czapeczką

Desery

Autor: anulka23

Przepisów i artykułów: 42 Ocena: 32

Dodano: 31.05.2009

Odsłon: 262

owocowo-orzezwiające

Składniki

  • dojrzałe ale twarde brzoskwinie, 4szt
  • czarne jagody, 10dag
  • łyżeczka czerwonego portwajnu lub sok z czarnych pożeczek
  • sok z cytryny, 2łyżecz.
  • białka, 2
  • cukru, 50g
  • cukier waniliowy, op
  • cukier puder do posypania
  • listki miety do przybrania
3-4 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Brzoskwinie zalac na krótko wrzątkiem,następnieprzelac zimną wodą i obrac ze skórki.Owoce przekroic na połówki i usunąc pestki.Piekarnik nagrzac do 225 st.Jagody opłukac i osuszyc.Połowę z nich wymieszac z portwajnem i sokiem a cytryny i napełnic nimi zagłębienia w połówkach brzoskwiń.

  2. Białka ubic mikserem na sztywną pianę.dodając stopniowo cukier i cukier waniliowy.Gotową pianę wyłożyc na owoce i posypac cukrem pudrem.Połówki brzoskwin piec ok.10min,aż bezowe czapeczki się zarumienią.Na telerzyku ulożyc 2 polowki brzoskwin polewając sokiem ,ktory sie zrobił podczas pieczenia.Przybrac listkiem mięty i jagodami.(wg uznania)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń