Do góry

Desery Przepis na:

NADZIEWANE CIASTECZKA FRANCUSKIE

Desery

Autor: LIDECZKA

Przepisów i artykułów: 255 Ocena: 15444

Dodano: 13.07.2009

Odsłon: 14661

Bardzo smaczne.

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. 20 dkg masła schowac do lodówki. Resztę masła zmieszac z mąką i płynem, dokładnie wyrobic. Uformowac gomółkę i wstawic na ok. 20 min. do lodówki.

  2. Gomółkę ciasta naciąc na górze w kształcie krzyża. Gdy wierzchołki krzyża się wygną, ciasto jest już gotowe do dalszego przerobu. Przykryc je folią i odstawic w ciepłe miejsce na ok. 20 minut.

  3. Na stolnicy obsypanej mąką rozwałkowac ciasto na kształt prostokąta. Następnie zamrożone masło pokroic w plastry o grubości 1 cm i ułożyc jeden na drugim na cieście. Pozostawic dookoła tyle nieprzykrytego ciasta, by można je było złożyc do wnętrza nad masłem.

  4. Tak złożone ciasto rozwałkowac na wąski prostokąt. Z obu końców złożyc 1/3 długości do środka. Pwtórnie rozwałkowac w formę wąskiego prostokąta i ponownie, jak przedtem, złożyc do środka. Włożyc ciasto do lodówki na ok. 15 min. i powtarzac tę operację jeszcze 2-3 razy. Im więcej wałkowania, tym więcej warstw będzie miało ciasto.

  5. Ciasto podzielic na 2 części. Rozwałkowac na kształt prostokątów na wielkośc ok. 30x40 cm. Blachę opłukac zimną wodą i ułożyc na niej jeden prostokąt ciasta, posmarowac marmoladą, przykryc drugim prostokątem ciasta. Ostrym nożem pokroic w prostokąciki (ok. 4x5). Na górze ponacinac w poprzek.

  6. Jajo roztrzepac. Posmarowac ciasteczka. Piec w temp. ok. 180 stopni przez ok. 20 min. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

agulam22 16 sierpnia 2009 Bardzo dobry przepis na ciastka.Są pyszne.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń