Do góry

Przekąski Przepis na:

Nadziewane papryczki

Przekąski

Autor: glodo_morki

Przepisów i artykułów: 17 Ocena: 1292

Dodano: 16.02.2008

Odsłon: 7844

Pyszne danie o niewątpliwych walorach smakowych i estetycznych. Można podawać na gorąco lub na zimno jako przystawkę.

Składniki

5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Paprykę płuczemy, a następnie odcinamy górną część (z ogonkiem) - nie wyrzucamy jej, ponieważ później odegra rolę przykrywki. Z "dolnej" części wykrawamy gniazdo nasienne i wszelkie zbędne elementy (białe włókna). FARSZ: Jedną paprykę kroimy w drobną kostkę. Gotujemy ryż w osolonej wodzie (nie może być zbyt miękki). Na patelni podsmażamy mięso. Cebulę siekamy na drobne kawałki i podsmażamy na oliwie (tak, żeby się zeszkliła). Mięso mieszamy z odsączoną kukurydzą, zeszkłoną cebulką, ryżem i papryką (tą pokrojoną). Farsz doprawiamy pieprzem, solą oraz ziołami prowansalskimi i bazylią. Przygotowane wcześniej papryki nadziewamy farszem (lekko ugniatamy farsz) - gotowe nakrywamy odciętą wcześniej "czapeczką". Papryki wkładamy do brytfanny, a następnie dolewamy trochę bulionu (żeby się nie przypaliły) Pieczemy ok. 30 min w temp 200 stopni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

glodo_morki 24 lutego 2008 Oczywiście pomyłka z jedną osobą - już poprawiamy:) dzięki za zwrócenie uwagi

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

malaknia 20 lutego 2008 dale jednej osoby? ;) i tak musze sprobowac;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń