Do góry

Dania główne Przepis na:

Nadziewane papryki w sosie pomidorowym

Dania główne

Autor: buongustai

Przepisów i artykułów: 13 Ocena: 350

Dodano: 27.10.2008

Odsłon: 11227

Efektowne danie na każdą okazję

Składniki

  • czerwone papryki, 6 sztuk
  • żółta papryka, 1 sztuka
  • dojrzały pomidor, 1 sztuka
  • ryż, 400-500 g
  • mięso mielone, 500 g
  • czosnek, 2 ząbki
  • średnia cebula, 1 sztuka
  • masło, 2 łyżki
  • natka z pietruszki
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • kostka bulionowa
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. SOS: Pomidora obieramy ze skórki, jedną czerwoną i żółtą paprykę wydrążamy i wszystko kroimy w kostkę. W rondelku rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy z obranymi ząbkami czosnku. Kiedy czosnek się zarumieni dodajemy pokrojone papryki i pomidora. Całość dusimy aż do momentu kiedy pomidor zacznie się "rozpadać". W szklance ze wrzątkiem rozpuszczamy kostkę bulionową i wlewamy do rondelka. Gotujemy jeszcze przez chwilę. FARSZ: Szatkujemy cebulkę i dodajemy na patelnię z rozgrzanym masłem i łyżką oliwy. Kiedy cebulka się zarumieni dodajemy mięso mielone i przyprawiamy pieprzem i solą. Całość podsmażamy. W osobnym garnku gotujemy ryż, ale nie do zupełnego zmięknięcia. Ryż powinien być twardawy. Następnie należy go odcedzić, przelać zimną wodą na sitku i dodać do usmażonego mięsa. Całość mieszamy razem z poszatkowaną natką pietruszki. Z pozostałych pięciu czerwonych papryk odkrajamy górę z ogonkami, które później posłużą nam jako "czapeczki" do nadzianych papryk. Pozbywamy się ziaren i włóknistych części z wnętrza każdej papryki, dokładnie je przepłukujemy. Do każdej papryki wkładamy nadzienie, delikatnie ubijając je palcami. Nie napełniajcie ich do pełna, bo ryż podczas duszenia będzie pęczniał! Tak "zapakowane" papryczki układamy w rondelku z sosem, powinny wypełnić cały garnek (jeżeli macie duży rondel użyjcie więcej papryk). Przykrywamy je "czapeczkami", dolewamy szklankę wody, zakrywamy i dusimy na wolnym ogniu około 30-40 minut. W tym czasie paprykowe foremki powinny zmięknąć.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

jagienka 26 kwietnia 2011 Moje wygladaja podobnie,ale ja nie daje czosnku,wole naturalny aromat papryki i pomidorow,ale to oczywiscie idywidulane.
BOSKIE!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

grymaski5 10 maja 2010 Wyglądają przepysznie:) Do ulubionych:)

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

monia_i_ania 22 lutego 2010 uwielbiamy to danie, chociaż nie używamy do niego czosnku, pozdrawiamy

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń