Do góry

Desery Przepis na:

Najlepsze ciasto drożdżowe

Desery

Autor: reneta

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 403

Dodano: 10.10.2008

Odsłon: 11261

Bardzo łatwe ciasto, bez zagniatania, udaje się każdemu

Składniki

  • drożdże, 10 dag
  • cukier, 1 szkl
  • cukier waniliowy, 2 opakowania
  • olej, 3/4 szkl
  • Jaja, 5 szt
  • mleko, 3/4 szkl
  • mąka, 4 szkl
  • olejek waniliowy, 10 kropli
  • sól, szczypta
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. WSZYSTKIE SKŁADNIKI MAJĄ BYĆ ZIMNE!!!! Odmierzamy szklanką 200 ml i łączymy w następujący sposób: drożdże rozkruszyć do miski, posypać cukrem dodać cukry waniliowe, olej, olejek waniliowy,roztrzepane jajka mleko i 2 szkl mąki przesianej przez sito.WAŻNE ABY TEGO NIE MIESZAĆ!!!! Przykryć ściereczką i wstawićna noc do lodówki. Następnego dniawymieszać dokładnie i dodać pozostałe 2 szkl mąki przesianej przez sito oraz szczyptę soli. Drewnianą łyżkądobrze wymieszać wszystkie składniki ciasto nie wymaga wyrabiania. Wyłożyć na blachę o wym 24 x40 cm. ułożyć owoce i posypać kruszonką.Ciasto od razu wstawićdo zimnego piekarnika i piec ok 50 min w temp 150-170 stopni. KRUSZONKA: 1/2 kostki masła, 1/2 szkl cukru, cukier waniliowy, 1 pełna szkl mąki Skladniki połączyć ze sobą ,kruszonka musi być sypka,jeśli jest zbyt wilgotna dodać mąki i cukru, jeśli zbyt sucha -masło. Jeżeli do ciasta użyliśmy kwaśnych owoców zimne ciasto można polać lukrem z cukru pudru wody i soku z cytryny.

Twoje notatki do przepisu

Blog autora:
Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

margo21 27 czerwca 2009 zrobiłam raz i już go często robię jest takie proste że robi go moja córka wspaniałe ,pozdrawiam .

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń