Do góry

Dania główne Przepis na:

Najprostsze spaghetti "Aglio-olio"

Dania główne

Autor: amela

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 29

Dodano: 08.10.2008

Odsłon: 4265

To łatwa w przygotowaniu potrawa dla początkujących miłośników kuchni włoskiej. Przepis przywieziony z Włoch. Wbrew pozorom - bardzo smaczne, spróbujcie!

Składniki

  • Makaron spaghetti nr 5, 300 g
  • oliwa z oliwek, 5 łyżek
  • czosnek, 2 ząbki
  • ser parmiggiano, do posypania
  • bazylia świeża, 4 listki
1-2 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Na patelni podgrzać oliwę i przysmażyć na niej czosnek. Gdy się zrumieni - usunąć. Makaron ugotować "al dente", odcedzić i przełożyć do garnka, w którym się gotował. Wlać oliwkę, dobrze zamieszać, natychmiast wykładać na talerze, posypać tartym parmezanem, dodać bazylię. Można przyrządzić w wersji pikantnej, dodając również papryczkę peperoncino, a zamiast bazylii - posiekaną pietruszkę.. Podawać z czerwonym, wytrawnym winem.Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gemella 17 października 2008 Proste iszybkie w wykonaniu tylko jedno ale : do tego typu spaghetti parmezan nie jesz wskazany :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń