Do góry

Przetwory Przepis na:

Najprostszy zakwas z buraków ćwikłowych

Przetwory

Autor: hajduczek-naturalnie

Przepisów i artykułów: 87 Ocena: 519

Dodano: 05.01.2017

Odsłon: 508

Przepis minimalistyczny - tylko buraki, woda i sól. Mniam!

Składniki

  • 2-3 średnie buraki, mogą być obrane ze skórki
  • woda filtrowana lub przegotowana i ostudzona „kranówa”
  • nierafinowana sól
> 6 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Buraki trzeba pokroić w cienkie plasterki i umieścić w słoju, powinny go wypełnić w około 2/3 objętości.

  2. Zalać chłodną solanką przygotowaną w proporcji 1 łyżka (jakieś 25 g) soli na 1 litr wody, ale do wypełnienia 1-litrowego słoika z burakami nie potrzeba aż tyle, wystarczy około 1/2 litra płynu. Słoik zabezpieczyć gazą lub ręcznikiem papierowym i gumką, postawić w temperaturze pokojowej.

  3. Mieszać wierzchnią warstwę codziennie dwa razy, rano i wieczorem. Mieszanie pozwala rozproszyć powstający czasami kożuszek fermentacyjny (który absolutnie nie jest szkodliwy dla zdrowia, o ile nie pozwolimy mu się przerodzić w pleśń) oraz zatopić wystające ponad powierzchnię płynu kawałki buraków, co również zagraża porostem pleśni.

  4. Kożuszek fermentacyjny wystarczy rozmieszać, aby go rozproszyć. Z podanych składników po około tygodniu (czas zależy od temperatury, w której pracował zakwas) uzyskałam napój o delikatnym smaku, bo bez dodatku czosnku i innych przypraw. Lekko kwaśny i lekko słony, po delikatnym dosłodzeniu (dla poprawy smaku, ale przyznaję – to był błąd) – zaczął musować i stał się napojem lekko gazowanym.

  5. Na blogu można również poczytać, dlaczego warto pić buraczany zakwas.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń