Do góry

Śniadania Przepis na:

Naleśniczki "czarne i białe"

Śniadania

Autor: EwwRaa

Przepisów i artykułów: 29 Ocena: 646

Dodano: 30.10.2009

Odsłon: 11876

Wcina je nawet mój mąż,który na ogół jest zdecydowanym przeciwnikiem obiadków "na słodko"... ;). Naleśniczki,oprócz tego,że pyszne,mają niewątpliwą zaletę - mogą być daniem głównym,lub deserem.

Składniki

5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. 2 jaja ubić na puszystą masę z 6 łyżkami cukru dodając 2/3 cukru waniliowego,sól i 4 łyżki oleju. Ubijając dodawać na przemian mleko i mąkę. Masę podzielić na dwie równe części,do jednej z nich dodać kakao i jeszcze 2 łyżki oleju. Ciasta odstawić na około pół godziny.

  2. Twaróg dokładnie rozgnieść w misce,dodać 2 jaja,pozostałą część cukru waniliowego i cukru,cynamon,sok z cytryny i skórkę cytrynową. Dokładnie zmiksować.

  3. Naleśniki usmażyć kolejno - jasne i ciemne,smarując patelnię pędzelkiem moczonym w oleju. Ja smażę je na malutkiej patelni - ciekawiej się prezentują; więcej z tym pracy,ale moje dzieciaki uwielbiają właśnie takie malutkie :)))

  4. Jasne naleśniki przekładać ulubionym dżemem,ciemne twarogiem. Składać w koperty.

  5. Ułożyć naleśniki na dwóch blachach wysmarowanych masłem,na wierzch położyć wiórki masła,zapiekać w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez około 10 - 12 min.

  6. Naleśniki podawać na gorąco,posypane cukrem pudrem. Smacznego :)))

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

EwwRaa 26 listopada 2009 Dokładnie annawk ;). Na fotce jest ilość hurtowa,przygotowana do pożarcia przez moją rodzinkę!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

annawk 26 listopada 2009 pomysł pierwsza klasa, wygladają świetnie, myślę , że przy odpowiedniej kompozycji mogą być wykwintnym deserem nawet na eleganckim przyjeciu

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

EwwRaa 30 października 2009 Dziękuję! Dzieciaki twierdzą też,że są pyszne ;)))

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń