Do góry

Przekąski Przepis na:

Naleśniki a La Gundel

Przekąski

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20665

Dodano: 25.03.2008

Odsłon: 23774

Doskonały przysmak na obiad i deser.

Składniki

  • 20 dag mąki
  • 2 jajka
  • 3 szklanki mleka
  • sól
  • olej do smażenia
  • 10 dag orzechów włoskich
  • 3-4 łyżki migdałów
  • 2 łyżki rodzynek
  • 1 łyżka posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 7 łyżek cukru pudru
  • 2-3 łyżki dżemu morelowego
  • 2 łyżki słodkiej śmietanki
  • 50 ml rumu
  • go - 2 łyżki słodkiej śmietanki - 50 ml rumu Na sos czekoladowy: -
  • 2 żółtka
  • po 2 łyżki cukru i spirytusu
5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiej do miseczki. Wsyp szczyptę soli. Wbij jajka. Wlewając mleko wymieszaj mikserem na gładkie ciasto. Przykryj i odstaw na około 30 minut. Przed smażeniem ciasto ponownie zamieszaj. 2.Rozgrzaną patelnię smaruj olejem. Wlewaj porcje ciasta. Równomiernie rozprowadzaj je po całej powierzchni patelni. Smaż na złoty kolor. Naleśniki zsuwaj na odwrócony do góry dnem talerz. 3. Orzechy i migdały drobno posiekaj. Utrzyj z dżemem, śmietanką i cukrem pudrem. Do masy dodaj uprzednio namoczone i osączone rodzynki, kandyzowaną skórkę pomarańczową oraz rum. 4.Naleśniki posmaruj farszem. Zwiń. Czekoladę stop. Połącz z mlekiem i cukrem. Mieszając podgrzewaj, aż sos zgęstnieje. Sosem polej naleśniki. Skrop spirytusem, zapal i podawaj.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń