Do góry

Dania główne Przepis na:

Naleśniki drożdżowe z truskawkami lub poziomkami

Dania główne

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20675

Dodano: 25.03.2009

Odsłon: 9678

Wymagają czasu ale warto, bo są smaczne :)

Składniki

  • mąki, 20 dkg
  • sól
  • żółtko, 1
  • jajko, 1
  • drożdży, 1 i 1/2 dkg
  • margaryny, 2 i 1/2 dkg
  • cukru, 5 dkg
  • truskawek lub poziomek, 30 dkg
  • tłuszczu do zapiekania, 30 dkg
  • cukru pudru do posypania, 3 dkg
  • cukier waniliowy
5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Drożdże rozmieszać z części mleka, dodać szczyptę cukru oraz mąki i odstawić do wyrośnięcia.

  2. Żółtko i całe jajko utrzeć z cukrem. Dodawać stopniowo, energicznie mieszając, mąkę, sól oraz drożdże z mlekiem.

  3. Wybijać ciasto łyżką, aż ukażą się pęcherzyki. Wlać stopiony tłuszcz i jeszcze chwilę wyrabiać. Ciasto powinno mieć gęstość śmietany. Postawić je w ciepłym miejscu przykry te do wyrośnięcia.

  4. Czystą patelnię rozgrzać, a następnie bardzo dokładnie wysmarować skórką słoniny i smażyć naleśniki, lejąc ciasto na grubość ok. 1/2 cm

  5. Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem. Układać kolejno naleśniki i umyte; odszypułkowane, rozdrobnione i osypane cukrem truskawki (poziomek nie należy rozdrabniać)Zapiec w piekarniku (160-180 C), wyjąć na okrągły półmisek, posypać cukrem pudrem i cukrem waniliowym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń