Do góry

Desery Przepis na:

Naleśniki i racuszki z piankami „Mallow Mania”

Desery

Autor: renata12

Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 15

Dodano: 24.03.2009

Odsłon: 2743

Pianki Haribo zaskakują nie tylko lekkością słodyczy, ale również możliwością wykorzystania ich jako dodatku do potraw. Są wyśmienitym urozmaiceniem deserów, ale również dań gorących. Puszyste romby, kostki i kwiatuszki wnoszą do potraw bogactwo pastelowych barw i nutę słodyczy.

Składniki

  • 150 ml mleka
  • 150 g mąki
  • 40 g cukru
  • białko z 2 jaj
  • szczypta soli
  • masło
  • pianki Haribo „Mallow Mania”
3-4 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Białko ubijamy z cukrem i odrobiną soli na pianę. Dodajemy pianę do mleka zmieszanego z mąką, uzyskując ciasto naleśnikowe. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło. Z przygotowanego ciasta możemy przygotować tradycyjne naleśniki lub okrągłe racuszki.

  2. Aby zrobić racuszki, na patelni ustawiamy okrągłe wysokie foremki, do których łyżką wlewamy ciasto naleśnikowe. Po kilku minutach w ciasto wtykamy pianki Haribo „Mallow Mania” i smażymy dalej przez około minutę. Następnie, przy pomocy noża delikatnie oddzielamy racuchy od foremki, przekładamy je do brytfanki i wsadzamy na około 5 minut do piekarnika rozgrzanego do 190°C.

  3. Amatorzy cienkiego ciasta mogą usmażyć tradycyjny, cienki naleśnik. Po zdjęciu z patelni układamy na nim pianki i zawijamy. Tak przygotowany rulonik, ozdobiony z wierzchu piankami, również wkładamy na około 5 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190°C.

  4. Po wyjęciu racuszków i naleśników z piekarnika układamy je na talerzu, który można udekorować kroplami rozpuszczonej czekolady i kolorowymi żelkami Haribo „Beerentraum” i „Color-Rado”.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń