Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na ciasto naleśnikowe w nieco innym wykonaniu.
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 87
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 151
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 87
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 151
Składniki
Potrzebujemy: - największą miskę z kompletu jaki posiadamy, - mikser, - chochelkę średniej wielkości, - patelnię teflonową.
Do miski wlać mleko (u nas minimum 2 %), wbić jaja, dodać sól, stopniowo wsypywać mąkę, aż się skończy - ciasto dodatkowo rozcieńczać wodą do uzyskania baaaardzo leistej postaci. Można też dodać troszkę oleju. Wszystko dokładnie mieszać mikserem tak żeby nie było grudek.
Na rozgrzaną patelnię nalewać tyle ciasta, by pokryło jej dno (my używamy średniej chochelki - ilość z jednej chochelki = 1 naleśnik).
Naleśniki wychodzą bardzo cieniutkie - jak byśmy patrzeli przez bibułkę. Ciasta wystarcza na naprawdę dużą ilość. Jeśli ktoś potrafi, może podrzucać na patelni :). Doskonale nadają się do tortilli, krokietów, na słodko z owocami i z serem... MIŁEJ ZABAWY I SMACZNEGO :)