Do góry

Przekąski Przepis na:

Naleśniki na ostro:)

Przekąski

Autor: maggi

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 242

Dodano: 29.01.2008

Odsłon: 14575

NALEŚNIKI MOŻNA PODAWAĆ Z FARSZEM I SOSEM CZOSNKOWYM LUB ZAPIEC Z BESZAMELEM

Składniki

  • mąka, 200g
  • mleko, 2szkl.
  • jajka, 2szt.
  • oliwa, kilka łyżek
  • sól
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. To zabawne ,ale nigdy sztywno nie trzymam sie przepisu i skladniki dodaje "na oko". Przy małej ilosci ciasta 1 jajko wystarczy bo inaczej naleśnik bedzie kruchy i łamliwy. Wstskie składniki miksuje w garnku, tak aby ciasto było lekko gęste i lejące. Oliwe dodajemy do ciasta więc naleśniki smażymy na teflonie bez tłuszczu, ewentualnie przy pierwszym można wlać łyżkę na patelnię - przeważnie pierwszy nie wychodzi :) Grubość naleśników nie więcej niż 5mm a średnica ok.30cm w zależnosci od patelni. Wcześniej oczywiście musimy zrobić farsz. Podaje kilka swoich pomysłów ,ale zachęcam do stworzenia własnej wersji :) 1) FARSZ Z MIĘSA MIELONEGO Mięso mielone podsmażamy z cebulą i czosnkiem. Dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy. Można dodać czerwoną fasolę. 2) FARSZ Z PARÓWEK Cienkie parówki kroimy w cienkie paski i podsmażamy z cebulą. Dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy 3) FARSZ Z KURCZAKIEM Kawałki filetu z kurczaka podsmażamy z przyprawami: sól, papryka, chilli, curry, zioła. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Polecam również ze szpinakiem, czerwoną fasolą lub pieczarkami. 4) FARSZ PIECZARKOWY Pieczarki kroimy w plastry i smażymy na maśle, mogę też być suszone grzyby ale wcześniej trzeba je namoczyć. Dodajemy trochę pieprzu. Na koncu dodajemy śmietanę i sól do smaku. Sos powinien byc gęsty. Można również zastosować farsz pierogowy, czyli grzyby, kapusta kwaszona i cebula. Sos czosnkowy: Kilka łyżek majonezu wymieszać z mlekiem i odrobiną ketchupu. Wycisnąć 2 ząbki czosnku. Można mieszać w słoiku potrząsając. ZAPIEKANE NALEŚNIKI W żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem ułożyć naleśniki z farszem, polać sosem beszamelowym i zapiec. SMACZNEGO!!!!

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń