Do góry

Przekąski Przepis na:

NALEŚNIKI - podstawa

Przekąski

Autor: RENIA730

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 22

Dodano: 02.07.2009

Odsłon: 3621

Proste, łatwe, idealne proporcje. Wiele zastosowań - wg własnej fantazji.

Składniki

3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki włożyć do naczynia i wymieszać mikserem. Smażyć cienkie placki naleśnikowe na lekko natłuszczonej i dobrze rozgrzanej patelni (1 łyżeczka oleju, lub skórka ze słoninki). Dalsze postępowanie i zasada podstawowa: jeżeli chcemy mieć placki elastyczne - podgrzewamy na patelni lekko natłuszczonej; jeżeli placek ma być chrupiący, to podgrzewamy na sporej ilości tłuszczu.

  2. Z tej ilości powinno wyjść ok. 5-6 placków naleśnikowych ( w zależności od wilgotności użytej mąki). Przykładowe zastosowania:

  3. SŁODKI DESER - posmarować do wyboru: dżemem, nutellą, miodem, serkiem z bakaliami, żurawiną, surowym lub gotowanym musem z ulubionych owoców; zwinąć, przed podaniem podsmażyć na chrupiąco; polać: śmietaną, słodkim jogurtem, ulubionym sosem owocowym, czekoladowym lu orzechowym.

  4. DANIE GŁÓWNE - posmarować do wyboru: zmielonym mięsem z rosołu, pasztetem, białym serem z ulubionymi dodatkami lub włożyć mieszankę gotowanych warzyw posypując je żółtym serem, zawinąć w placek całą parówkę lub kiełbaskę, doskonałe jest nadzienie z resztek pieczonego mięsa (drobno pokrojone) z niewielką ilością pikantnego sosu.

  5. Naleśniki w roli dania głównego można, jak słodkie, po zawinięciu podsmażać na patelni w sporej ilości tłuszczu, a nastepnie na talerzu polać sosem. Można również zawinąć, ułożyć w żaroodpornym naczyniu, polać sosem i zapiekać w piekarniku. Doskonałe sosy do dania głównego, to chrzanowy, musztardowy, pomidorowy, grzybowy - w zależności od tego jakie lubimy łączyć smaki z wybranym nadzieniem.

  6. Placki naleśnikowe do których nie wystarczyło nam jakiegoś nadzienia (albo pomysłu) można pokroić w paseczki i użyć zamiast makaronu do zapiekanek, a nawet do zupy

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

stokrosz 19 marca 2010 No, no... zdolniacha z Ciebie, albo - czarodziejka ? :)))))))))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

RENIA730 19 marca 2010 Podane ilości pokazują PROPORCJE a nie danie dla kompanii wojska. Bywało, że robiłam naleśniki z powyższych ilości pomnożonych razy cztery - w zależności od ilości osób i ich apetytów.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

stokrosz 19 marca 2010 Te naleśniki muszą być rzeczywiście jak placki, bo z takich proporcji mnie wychodzi o wiele więcej " naleśników ".

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

RENIA730 06 lipca 2009 Z proszkiem i olejem - cenna rada - dzięki. Z cukru zrezygnuję przy naleśnikach "wytrawnych".

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

betaww 03 lipca 2009 DODAJĘ JESZCZE CUKIER I ŁYŻKE OLEJU. NIE TRZEBA WTEDY ZA KAŻDYM RAZEM SMAROWAĆ PATELNI. wYSTARCZY TYLKO RAZ NA POCZĄTKU. PLCAKI NIE BĘDĄ PRZYWIERAĆ DO PATLNI JESLI CIASTO"ODPOCZNIE " PO ZROBIENIU PRZEZ 20 MINUT.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Tosca 02 lipca 2009 Ja dodaję jeszcze odrobinę proszku do pieczenia, polecam. Też są cienkie. :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń