Do góry

Przekąski Przepis na:

Naleśniki z jabłkami.

Przekąski

Autor: Brzoskwinkaa

Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 828

Dodano: 25.04.2008

Odsłon: 8123

Jeden naleśnik o średnicy 25cm i nadzienie to tylko 230 kcal.

Składniki

  • jajka, 2 szt
  • mleko, 200 ml
  • woda gazowana, 200 ml
  • Mąka pszenna, niepełna szklanka (150g)
  • jabłka, 5 średnich szt. (około 550g)
  • cukier waniliowy lub cukier cynamonowy, opakowanie (16g)
1-2 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Jajka roztrzepać, dodać mleko i wodę i dokładnie wymieszać. Kiedy uzyskamy jednolitą konsystencję wsypać trochę mąk i mieszać, znowu trochę mąki i mieszać (można miksować)- tak, aby nie było grudek w cieście. Ciasto jest już gotowe. Ostawić je na około 20 minut, żeby mąka napęczniała. W tym czasie jabłka umyć i obrać oraz zetrzeć na tarce na średnich lub małych oczkach. Dodać cukier cynamonowy lub cukier waniliowy i dokładnie wymieszać. Patelnię teflonową postawić na palniku i usmażyć naleśniki (jeśli nie masz patelni teflonowej prawdopodobnie musisz użyć oleju do smażenia i dodaj też olej do ciasta kilka łyżek oleju, żeby naleśniki nie wpijały tego na którym je smażymy). Na naleśniki położyć porcję jabłek i zawinąć w rulonik. Takich naleśników już nie trzeba podsmażać. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń