Do góry

Dania główne Przepis na:

naleśniki z mascarpone i truskawkami

Dania główne

Autor: DomowaPiwniczka

Przepisów i artykułów: 29 Ocena: 68

Dodano: 17.02.2017

Odsłon: 117

bomba kaloryczna - buuum i wybuchła! dlatego robię je latem, żeby potem wybiegać słodkie kalorie :) ok. 15-20 szt pulchnych nalesników

Składniki

  • mąka orkiszowa - 1/2 kg
  • mleko 3,2% - 3/4 l
  • jaja kurze - 2 szt
  • serek mascarpone - 1 szt 250g
  • jogurt naturalny - 400g
  • miód - 4 łyżki
  • świeże liście mięty
  • truskawki - 1/4 kg
  • masło klarowane do smarowania patelni
3-4 os. 30 min średnie drogie

Przygotowanie

  1. Mleko, jaja, mąkę mieszam w dużej misce. Nie dodaję ani soli, ani cukru. Mąka - węglowodany i w mleku jest laktoza, czyli też cukier, więc wystarczy.

    Trzepaczką lub mikserem. Mikser lepiej napowietrza, więc naleśniki są pulchne. Jeśli używam miksera, to używam też nakładki na miskę, bo chlapie strasznie :)
    Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dolewam mleka i mieszam.

  2. Smażę naleśniki smarując patelnię masłem klarowanym przed każdym naleśnikiem. Lubię gdy są pulchne, miękkie, ale i chrupiące. Masło daje tę chrupkość.

  3. Serek mascarpone miksuję z jogurtem i połową miodu.

    Smaruję wnętrze naleśnika serową masą - mniej więcej czubata łyżka na 1 szt naleśnika.
    Składam naleśnik na pół i jeszcze raz na pół - w ćwierćkoło :) i układam na talerzach.

  4. Truskawki myję, kroję na połówki lub ćwiartki i mieszam z resztą miodu. Delikatnie, żeby zachowały kształt.

  5. Napełniam szprycę cukierniczą połową masy - to taka opcja dla efektu wizualnego. Skrętasy z gęstej białej masy pięknie komponują się z czerwienią truskawek i zielenią mięty.

  6. Na ułożone na talerzu naleśniki wyciskam szprycą "skrętasy" , aby danie było efektowne i trójwymiarowe :) Taka bomba kaloryczna musi mieć godny siebie wygląd: różne kształty, kolory, wielkości.

    Układam truskawki.

  7. Myję świeżą miętę, rwę liście na kawałki i posypuję nimi danie.
    Gotowe!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń