Do góry

Dania główne Przepis na:

NALEŚNIKI Z MIĘSEM

Dania główne

Autor: LIDECZKA

Przepisów i artykułów: 255 Ocena: 15433

Dodano: 02.07.2009

Odsłon: 16237

Po prostu pyszne.

Składniki

  • Mąka pszenna, ok. 0,6 kg
  • mleko, 1-1,5 szklanki
  • Jaja, 4-5
  • olej
  • mięso chude (najlepiej wołowe), ok. 0,5 kg
  • sól, pieprz
  • cebula, 1
  • włoszczyzna, ziele angielskie, liśc laurowy
5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso ugotowac w warzywach, z liściem laurowym, zielem angielskim, solą i pieprzem . Powstały wywar wykorzystac jako rosól lub do przygotowania czystego barszczu czerwonego, który podajemy do popicia naleśników.

  2. Wystudzone mięso razem z cebulą przepuścic przez maszynkę. Przyprawic do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wyrobic.

  3. Mąkę utrzepac z mlekiem i szczyptą soli. Dodawac po żółtku. Ciasto musi byc dosc rzadkie (cienkim ciągłym strumieniem ma spływac z łyżki).

  4. Z białek ubic sztywną pianę. Dodac do ciasta i delikatnie wymieszac. Smażyc cienkie naleśniki.

  5. Każdy naleśnik smarowac masą mięsną, zawinąc, smażyc na złoto z obu stron na rozgrzanym oleju. Podawac gorące z ulubioną surówką i barszczem lub rosołem do popicia. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

agulam22 11 sierpnia 2009 Dokładnie zwykłe krokiety,nic nadzwyczajnego !!!!!:(

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

agnies2702 05 lipca 2009 Przeciez to tak jak normalne krokiety,tylko,ze mieso inne...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń