Do góry

Śniadania Przepis na:

Naleśniki z nutellą

Przepis dnia 2008-09-29
Śniadania

Autor: adrijah

Przepisów i artykułów: 19 Ocena: 1543

Dodano: 18.05.2008

Odsłon: 13886

pomysł oczywiście Nigelli

Składniki

  • naleśników, 8
  • nutelli, 1 słoik (400g)
  • miękkiego masła, 75g
  • likieru orzechowego, 80ml + 2 łyżki
  • posiekanych orzechów laskowych, 35g
  • śmietany kremówki, 250ml
5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Od razu mówię, że ja zużyłam ok 100g nutelli i to było już dużo [br] Gdy już mamy naleśniki, należy rozgrzać piekarnik do 200°C, a żaroodporną formę wysmarować masłem. Naleśnik położyć przed sobą i jego połowę posmarować nutellą. Zagiąć w pół. Znów połowę posmarować nutellą i zagiąć w pół. Położyć na wysmarowanej masłem formie. Tak samo postąpić z pozostałymi naleśnikami, układając je w formie, mogą na siebie zachodzić. Masło i 85ml alkoholu umieścić w małym garnuszku, lekko podgrzać, do rozpuszczenia masła, wylać na naleśniki. Po wierzchu posypać orzeszkami. Piec około 10 minut w temperaturze 200ºC. W międzyczasie ubić śmietanę z 2 łyżkami alkoholu. Umieścić w miseczce, posypać orzeszkami, podawać do naleśników.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń