Do góry

Dania główne Przepis na:

Naleśniki z pieczarkami

Dania główne

Autor: Asaja5686

Przepisów i artykułów: 13 Ocena: 57

Dodano: 12.01.2009

Odsłon: 2128

Naleśniki dla tych, którzy nie lubią na słodko

Składniki

  • pieczarki, jędrne, białe, małe, 1/2 kg
  • żółty ser, 30 dkg
  • naleśniki, 15 sztuk
  • ketchup, według uznania
  • zielona pietruszka, 1 pęczek
  • sól, pieprz, do smaku
  • kwaśna śmietana 18%, 200g
  • masło, 5 dkg
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Pieczarki myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, smażymy na odrobinie oleju z dodatkiem soku z cytryny żeby nie ściemniały, siekamy pietruszkę ( grzyby kochają zieloną pietruchę) i dodajemy do pieczarek, dusimy na małym ogniu do odparowania wody. Pod koniec duszenia dodajemy 2-3 łyżki śmietany, jeśli farsz jest zbyt rzadki można dodać łyżkę bułki tartej lub mąki. Odstawiamy do przestygnięcia. Tym farszem smarujemy naleśniki ( nie żałujmy go dwie solidne łyżki na naleśnik ), zwijamy w rulony, układamy w płaskim naczyniu żaroodpornym, posypujemy startym żółtym serem, wiórkami masła i resztą zielonej pietruszki. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 20 minut. Podajemy gorące z dodatkiem ketchupu lub śmietany według uznania jak kto lubi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń