Do góry

Dania główne Przepis na:

Naleśniki ze szpinakiem

Dania główne

Autor: amidalla

Przepisów i artykułów: 209 Ocena: 1896

Dodano: 04.07.2009

Odsłon: 8601

Zdrowiutkie po prostu:)

Składniki

  • 4 sztuki naleśników
  • 4 garście świeżego szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • śmietana (do polania naleśników)
  • sól, pieprz
  • masło (do smażenia szpinaku)
  • 4 plastry sera żółtego
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Naleśniki smażymy wg sprawdzonego, ulubionego przepisu:)

  2. Świeży szpinak dokładnie myjemy a potem blanszujemy. Na patelni roztapiamy masełko, wrzucamy szpinak i smażymy. Pod koniec smażenia dodajemy rozmiażdżony czosnek, doprawiamy solą i pieprzem.

  3. Na naleśniki kładziemy plaster sera żółtego, 2-3 łyżki usmażonego szpinaku i zawijamy. I tak z każdym. Potem wkładamy do naczynia żaroodpornego i podpiekamy aż będą cieplutkie. Wykładamy na talerz i polewamy śmietanką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

antena28 18 września 2009 Uwielbiam naleśniki ze szpinakiem-ja robię trocę inaczej:
Do zwykłego ciasta naleśnikowego dodaję słodką paprykę (w proszku) i oregano oraz odrobinę pieprzu i soli.
Szpinak robię podobnie:
do naczynia wrzucam ok 0,25 kostki masła do tego 1 opakowanie mrożonego szpinaku.Gdy szpinak się rozmrozi duszę go ok. 10min. na maśle ,następnie przyprawiam 3 ząbkami czosnku (albo pokrojonego w cieniutkie plasterki albo wyciśniętego przez praskę) dodaję sól i odrobinę vegety oraz przyprawę do zup (maggi) .W kubku mieszam kilka łyżek śmietany wraz z odrobiną mąki,zimnej wody i jajkiem- całość wlewam do szpinaku i gotuję jeszcze przez chwilę.Tak przygotowanym szpinakiem smaruję na naleśniki ,posypuję startym żółtym serem zawijam i wkładam na chwilę do mikrofalówki.
Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń