Do góry

Napoje Przepis na:

Nalewka cytrynowa

Napoje

Autor: Ikaa

Przepisów i artykułów: 12 Ocena: 174

Dodano: 23.11.2009

Odsłon: 26539

Smaczna, może choć nie musi dojrzewać, można pić już po kilku dniach od zlania, cytryna neutralizuje alkohol przez co nie jest tak łatwo się nią opić

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Cytryny sparzyć i pokroić w półplasterki. włożyć do słoja, zasypać cukrem. Wlać letnią wodę i dokładnie wymieszać by cukier się rozpuścił. Odstawić na 24 godz. w zakręconym słoju.

  2. Dolać spirytus, wymieszać i odstawić na kolejne 24 godz.

  3. Przelać do innego naczynia przecierając cytryny na sitku drewnianą pałką lub łyżką.

  4. Wlewać do butelek przez lejek wyłożony gazą.

  5. Najlepsza gdy leżakuje 3 miesiące ale już po kilku dniach można pić.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń