Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Może nazwa nie zbyt trafiona bo ciasto nie jest francuskie, ale taka widnieje w moim starym zeszycie. Ciasto bardzo smaczne i proste.
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 25
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 13
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 13
Przepis na potrawkę z kurczakiem i makaronem ryżowym. Potrawka prosta , szybk...
Odsłon: 1127
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 25
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 13
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 13
Przepis na potrawkę z kurczakiem i makaronem ryżowym. Potrawka prosta , szybk...
Odsłon: 1127
Składniki
Mąkę siekamy z masłem, dodajemy żółtka i śmietanę oraz cukier waniliowy, lekko zagniatamy na elastyczne ciasto. Jeżeli śmietana jest rzadka musimy dodać trochę więcej mąki. Ciasto dzielimy na cztery części, każdą wałkujemy na prostokąt i pieczemy oddzielnie w dużej blaszce wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut.
W połowie szklanki mleka mieszamy obie mąki, cukry oraz jajka na gładką masę, resztę mleka gotujemy. Do gotującego się mleka wlewamy masę i mieszamy do uzyskania budyniu. Jeszcze gorący budyń ucieramy z masłem i przekładamy upieczone wcześniej placki. Zostawiamy do wystygnięcia. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.