Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest pyszne..wiem że to nie dokońca ten tradycyjny ale też pyszny
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 261
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 189
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 261
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 189
Składniki
•Masło rozcieram mikserem z cukrem pudrem i żółtkami, dodaję mąkę, mieszam. Dodaję 2 łyżki chłodnej wody zmieszane z kakao, dokładanie łączę z ciastem. Formuję kulę, owijam folią i wkładam na godzinę do lodówki.
•Formę wysmarowuję masłem, oprószam bułką tartą, wykładam cienko rozwałkowanym ciastem (5 mm) i piekę przez 15 minut, w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
•Rozsmarowuję czekoladową masę kajmakową: 1/2 puszki masy mieszam z rozpuszczoną połową czekolady i 3 łyżkami mleka. Składniki masy łatwiej się połączą jeśli będą podgrzane, rozpuszczane np. w kąpieli wodnej.
•Dekoruję smażoną skórką pomarańczową, rodzynkami i suszonymi wiśniami.
Przygotowanie czekoladowej masy kajmakowej, w przypadku skondensowanego słodzonego mleka niegotowanego (niebieskie opakowanie): Puszkę z mlekiem wstawić do garnka, zalać wodą i gotować na małym ogniu przez 2 godziny. Wyjąć, odczekać, aż trochę ostygnie, otworzyć. Wymieszać z ciemną czekoladą deserową w kąpieli wodnej.
Swój mazurek upiekłam trochę niestandardowo, w wąskiej foremce 32 x 8 cm. Proporcje ciasta wystarczą na foremkę większą, klasyczną, około 25 x 21 cm.