Do góry

Desery Przepis na:

Nie typowy mazurek

Desery

Autor: minikanika

Przepisów i artykułów: 21 Ocena: 32

Dodano: 30.10.2009

Odsłon: 760

Jest pyszne..wiem że to nie dokońca ten tradycyjny ale też pyszny

Składniki

  • mąka, 250g
  • masło, 160g
  • cukier puder, 100g
  • żółtka, 2
  • kakao, 2 łyżki
  • 1/2 puszki gotowej masy kajmakowej (lub krówkowej, lub też słodzonego mleka skondensowanego, już ugotowanego)*
  • 1/2 tabliczki ciemnej czekolady deserowej
  • 3 łyżki mleka
  • smażona w cukrze skórka pomarańczowa oraz rodzynki i suszone wiśnie(namoczone 10 minut w winiaku lub w gorącej wodzie)
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. •Masło rozcieram mikserem z cukrem pudrem i żółtkami, dodaję mąkę, mieszam. Dodaję 2 łyżki chłodnej wody zmieszane z kakao, dokładanie łączę z ciastem. Formuję kulę, owijam folią i wkładam na godzinę do lodówki.

  2. •Formę wysmarowuję masłem, oprószam bułką tartą, wykładam cienko rozwałkowanym ciastem (5 mm) i piekę przez 15 minut, w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.

  3. •Rozsmarowuję czekoladową masę kajmakową: 1/2 puszki masy mieszam z rozpuszczoną połową czekolady i 3 łyżkami mleka. Składniki masy łatwiej się połączą jeśli będą podgrzane, rozpuszczane np. w kąpieli wodnej.

  4. •Dekoruję smażoną skórką pomarańczową, rodzynkami i suszonymi wiśniami.

  5. Przygotowanie czekoladowej masy kajmakowej, w przypadku skondensowanego słodzonego mleka niegotowanego (niebieskie opakowanie): Puszkę z mlekiem wstawić do garnka, zalać wodą i gotować na małym ogniu przez 2 godziny. Wyjąć, odczekać, aż trochę ostygnie, otworzyć. Wymieszać z ciemną czekoladą deserową w kąpieli wodnej.

  6. Swój mazurek upiekłam trochę niestandardowo, w wąskiej foremce 32 x 8 cm. Proporcje ciasta wystarczą na foremkę większą, klasyczną, około 25 x 21 cm.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń