Do góry

Dania główne Przepis na:

Niedzielna pierś kaczki z owocami * kaczka * :D

Przepis dnia 2009-11-08
Dania główne

Autor: Tangerinka

Przepisów i artykułów: 111 Ocena: 1326

Dodano: 01.11.2009

Odsłon: 26341

Pychotka ;)

Składniki

  • 2 piersi kaczki
  • majeranek (duzo), sol (troszke), czosnek staropolski -nie za duzo! (gotowa przyprawa)
  • olej slonecznikowy, maslo (ok. 1 lyzeczki )
  • sok z 1 pomaranczy
  • po 1 jablku szara/zlota reneta na osobe, kilka lyzek zurawiny do miesa
  • 1 pomarancza pokrojona w plastry w poprzek
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Piersi kaczki naciac w szachownice od strony skorki, natrzec dobrze przyprawami, polac sokiem z pomaranczy i odstawic na noc do lodowki. Nastepnego dnia osmazyc kaczke na patelni na zloto. Wstawic do piekarnika na 190 st.C. (termoobieg - jakies 180), oblozyc 1 jablkiem porojonym w osemki, polowka pomaranczy, podlac troche wody Ogolny czas pieczenia to ok 55 minut. W miedzyczasie co jakies 10-15 minut polewac kaczke sosem., zeby nie wyschla. Na 5 minut przed koncem pieczenia polozyc na kazdej piersi kawalek masla. W miedzyczasie upiec w rondelku podlane woda, z dodatkiem 1/2 lyzeczki masla (nie margaryny !) i cynamonu jablka W wydrazone jablka wlozyc po lyzeczce zurawiny.

  2. Kaczke wyjac z piekarnika, pokroic w plastry i serwowac z jablkiem, pomarancza, surowka z cykorii (moj przepis nizej) i puree z zimniakow.

  3. Smacznego :) 01.11.2009

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń