Do góry

Przekąski Przepis na:

Ogórki faszerowane ryżem

Przekąski

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20675

Dodano: 17.04.2009

Odsłon: 2884

Znane są faszerowane pomidory, papryki, cukinia. A może nafaszerować też ogórka? Pyszny przepis na ciekawe danie, które w dodatku pięknie wygląda na talerzu.

Składniki

  • ryż, 3/4 szklanki
  • ogórki, 4
  • żółty ser, 10 dag
  • pomidory, 2
  • paryka żółta, 1
  • cukinia, 1/2
  • marchewka, 1
  • cebula, 1
  • śmietanka 30 %, 100 ml
  • siekana natka pietruszki, 1 łyżka
  • siekany tymianek, 1/2 łyżki
  • olej do smazenia
  • masło, 1 łyżka
  • pieprz
  • sól
> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ryz ugotować w osolonej wodzie. W czasie gdy ryz się gotuje przygotować sos i warzywa do sosu. Na rozgrzanym maśle zeszklić polowe cebuli, dodać tymianek, chwile posmażyć i zalać śmietanka, doprawić sola i pieprzem. Gdy sos zgęstnieje zestawić z ognia i dodać natkę pietruszki.

  2. Ogórki obrać, przekroić na pół i wydrążyć łyżeczką środek, gotować w osolonej wodzie ok. 5 min. Warzywa pokroić w kostkę. Na rozgrzanym oleju zeszklić polowe posiekanej cebuli, dodać warzywa, chwile smażyć, doprawić sola, pieprzem.

  3. Połączyć z gorącym ryżem i nadziewać ogórki. Podawać z przygotowanym sosem ziołowym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń