Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najlepsze kiszone ogórki, to te, które ukisimy własnoręcznie :) Ja uwielbiam małosolne, dlatego często ogórki znikają zanim na dobre zdążą się porządnie ukisić. Takie ogóreczki przygotowuje się w bardzo prosty sposób.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19999
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 526
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 606
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7034
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1244667
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19999
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 526
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 606
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7034
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1244667
Składniki
Najlepsze kiszone ogórki, to te, które ukisimy własnoręcznie :) Ja uwielbiam małosolne, dlatego często ogórki znikają zanim na dobre zdążą się porządnie ukisić. Takie ogóreczki przygotowuje się w bardzo prosty sposób. Musimy mieć duży słój, który potem postawimy w ciepłym i najlepiej ciemnym miejscu lub kamionkę. Ja wykorzystałam 1,5 kg ogórków, korzeń chrzanu, koper i główkę czosnku. Można też wszystkie niezbędne dodatki do kiszenia dostać w sklepie już przygotowane i ładnie związane razem. Ogórki i koper dobrze myjemy. Korzeń chrzanu i czosnek obieramy. Koper wkładamy na spód słoika, dorzucamy pokrojony w kawałki korzeń chrzanu i ząbki czosnku. Wszystkie ogórki dosyć ciasno układamy dosyć ciasno w słoiku. Wszystko zalewamy ciepłą jeszcze zalewą. Zalewa to dwa litry zagotowanej wody z 2 łyżkami soli. (Na 1 litr – 1 łyżka soli). Po dodaniu zalewy upewniamy się, że wszystkie ogórki są w niej zanurzone. Ja przykryłam je plastikowym wieczkiem i dodatkowo obciążyłam. Otwór słoika przykryłam gaża tak aby do środka nie wpadł żaden owad. Teraz tylko trzeba kilka dni poczekać i ogóreczki będą gotowe :)