Do góry

Dania główne Przepis na:

OGÓRKI MAŁOSOLNE

Dania główne

Autor: LIDECZKA

Przepisów i artykułów: 255 Ocena: 15445

Dodano: 30.05.2009

Odsłon: 26380

Wspaniałe na kanapki i nie tylko.

Składniki

  • ogórki gruntowe średniej wielkości, 1 kg
  • pęczek młodego kopru, 1
  • ząbki czosnku, 3-5
  • sól, 2-3 łyżki
  • wrząca woda, 1-1,5l
  • liśc laurowy lub bazylii, estragonu (można dodac szczyptę ostrej papryki)
> 6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Umyte ogórki umieszczamy w kamionce lub słojach.

  2. Włożyc wszystkie dodatki. Zalac wrzątkiem z solą. Po 4-5 dniach ogórki gotowe są do konsumpcji.

  3. Jeśli robimy ogórki w słoikach, to po zalaniu matychmiast je zamknąc. W chłodnym miejscu przetrwają 2-3 miesiące.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

eva_s 14 maja 2013 Ja robiłam dzisiaj z tylko dałam jeszcze chrzan i gorczyce zrobiłam dwa duże sloiki jeden otworze wcześniej a drugi poczekamy na kiszone :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

szynszylka 19 czerwca 2009 Francuzi nie mogą pojąć jak w Polsce można jeść kiszone ogórki, kiszoną kapustę czy właśnie ogórki małosolne --> że niby to jest zepsute jedzenie. A ja Wam mówię że żabojady nie wiedzą co dobre. Niech wcinają żaby i ślimaki a prawdziwe jedzenie zostawią w spokoju. >> odzik masz rację - przydałoby się trochę chrzanu :) pozdrawiam i smacznego

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Anna76 19 czerwca 2009 JA MAŁOSOLNE ROBIĘ BARDZO CZĘSTO, JAK TYLKO POJAWIĄ SIĘ OGÓRKI GRUNTOWE. ZALEWAM ZAWSZE ZIMNĄ WODĄ Z SOLĄ (ŁYŻKA SOLI NA 1l WODY). SĄ DO JEDZENIA PO 3-4 DNIACH I NIKT MI NIE POWIE, ŻE SĄ UKISZONE - SĄ MAŁOSOLNE JAK TA LALA (później faktycznie są ukiszone). NAJLEPSZE SĄ Z DOJRZAŁEGO KOPRU, KONIECZNY JEST LIŚĆ WIŚNI, CHRZAN, CZOSNEK. ALE TO MÓJ PRZEPIS - NIE MUSI KAŻDEMU PASOWAĆ. POLECAM Z PEWNOŚCIĄ

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Anna76 19 czerwca 2009 JA MAŁOSOLNE ROBIĘ BARDZO CZĘSTO, JAK TYLKO SIĘ POJAWIĄ OGÓRKI GRUNTOWE. ZALEWAM ZAWSZE ZIMNĄ WODĄ Z SOLĄ (ŁYŻKA SOLI NA 1l WODY). SĄ DO JEDZENIA PO 3-4 DNIACH I NIKT MI NIE POWIE, ŻE SĄ UKISZONE - SĄ MAŁOSOLNE JAK TA LALA. NAJLEPSZE SĄ Z DOJRZAŁEGO KOPRU, KONIECZNY JEST LIŚĆ WIŚNI, CHRZAN, CZOSNEK. ALE TO MÓJ PRZEPIS - NIE MUSI KAŻDEMU PASOWAĆ. POLECAM Z PEWNOŚCIĄ

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Garfield 19 czerwca 2009 Do Haneczki. Jak zalejesz zimną wodą i jesteś amotorem kiszonek to faktycznie na drugi dzień są bez smaku. Moja mama od zawsze zalewała gorącą wodą i na drugi dzień rano już się próbowało. Były słonawe chociaż brakowało im jeszcze jednego dnia. Ale często już niedoczekały (zwłaszcza te pierwsze). Natomiast gdy po 5 dniach ukwasiło się ponad połowę niewielkiego naczynia to mama już wiedziała że nie ma co więcej robić bo już się rodzinka przejadła.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Haneczka 19 czerwca 2009 Do Yamaki _ na drugi dzień to one w ogóle się nie zmienią, chyba nigdy nie robiłaś ogórków.
A lepiej zalać wodą trochę schłodzoną, nawet może być zimna, wcześniej przegotowana, wtedy nie robią się dziury w środku ogórków.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

breffa 19 czerwca 2009 E Zibon naucz się czytać :-). Gdzie masz napisane że to kiszone?

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

zibon 19 czerwca 2009 Ech... yamaka.... cóż za bzdury wypisujesz. Kiszenie ogórków trwa 5 dni, hehe, masz jakiś czasoprzyspieszacz? Może go opatentuj.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń