Do góry

Przetwory Przepis na:

Ogórki małosolne

Przetwory

Autor: andzela2309

Przepisów i artykułów: 45 Ocena: 663

Dodano: 06.07.2009

Odsłon: 34920

OGÓRKI MAŁOSOLNE SĄ DOSKONAŁYM DODATKIEM DO KANAPEK,ZIMNYCH I CIEPŁYCH MIĘS ORAZ WĘDLIN.

Składniki

1-2 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. UMYTE OGÓRKI UKŁADAMY W SŁOJU.PRZEKŁADAMY JE KOPREM I POZOSTAŁYMI PRZYPRAWAMI.

  2. PRZEGOTOWANĄ I OSTUDZONĄ WODĘ MIESZAMY Z SOLĄ I ZALEWAMY OGÓRKI TAK,BY BYŁY PRZYKRYTE

  3. NA OGÓRKI KŁADZIEMY TALERZYK I OBCIĄŻAMY GO.PO KILKU DNIACH OGÓRKI NADAJĄ SIĘ DO SPOŻYCIA.

  4. JEŚLI CHCEMY JE PRZECHOWAĆ,TO PO 7 DNIACH OGÓRKI KŁADZIEMY DO SŁOIKÓW TWIST LUB WEKÓW.ZALEWĘ ZAGOTOWUJEMY I GORĄCĄ ZALEWAMY OGÓRKI W SŁOJACH.SŁOJE ZAMYKAMY I PASTERYZUJEMY PRZEZ OKOŁO 10-15 MINUT,WIĘKSZE PRZEZ 20 MINUT.PO OSTUDZENIU PRZECHOWUJEMY W CHŁODNYM MIEJSCU.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

halipa 12 sierpnia 2012 Ania 21K koper mozna juz wyrzucic twoje ogorki po 3 dniach juz sa dobre

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ania21K 12 sierpnia 2012 mam pytanko: otóż po raz pierwszy zrobiłam ogórki małosolne w słoju i po 3 dniach wyszedł mi biały kożuch na wystających gałązkach kopru, czy te ogórki będą dobre nadal do jedzenia?

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

halipa 12 sierpnia 2012 halipa
ja do ogorkow malosolnych dodaje kilka ziarenek czarnego pieprzu

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Jacek1310 11 sierpnia 2009 Do małosolnych zawsze dodaję chrzan,mają wtedy lepszy smak.Zalewam oczywiście wrzątkiem

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

helcia 12 lipca 2009 A ja we wrzątku rozpuszczam sól i zalewam od razu i zakręcam.Po ok 12 godz są gotowe.Daje ciut więcej soli.Polecam tą i tą wersje!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Sugarspice 07 lipca 2009 dzieki za przepis :) dzisiaj nastawiam malosolne! mniam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń