Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niesamowicie aromatyczne danie na każdą okazję! Wyśmienite połączenie świeżego smaku ogórków i kremowego sosu z krewetek. Pokaż swoje umiejętności kulinarne i zachwyć wszystkich gości bogactwem smaku i paletą smacznych kolorów.
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 27
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 1289
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 59
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 27
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 1289
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 59
Składniki
Ogórki oczyścić, umyć i osuszyć. Przekroić wzdłuż na pół i wyjąć gniazda nasienne (najlepiej przy pomocy małej łyżeczki). Na rozgrzanych 2 łyżkach masła zeszklić posiekaną cebulę, dodać 3/4 krewetek i curry, przemieszać i zalać śmietaną. Sos doprawić solą i pieprzem, zagęścić mąką przesmażoną z 1 łyżką masła.
Pozostałe masło rozgrzać i uprażyć na nim ryż, zalać 2 szklankami wody, osolić, gotować na wolnym ogniu pod przykryciem. Ugotowany ryż lekko przestudzić i wymieszać z jakiem i siekaną natką pietruszki. Farsz ryżowy nakładać do wydrążonych ogórków. Do naczynia żaroodpornego wylać sos krewetkowy, ułożyć na nim ogórki, obłożyć cząstkami cytyny i zapiekać w nagrzanym do 200?C piekarniku ok. 30 min. pod koniec pieczenia danie posypać pozostałymi krewetkami.