Do góry

Dania główne Przepis na:

omlet a''la hiszpański

Dania główne

Autor: mrowa

Przepisów i artykułów: 91 Ocena: 768

Dodano: 23.01.2008

Odsłon: 1429

tańsza wersja hiszpańskiego omletaz pikantną kiełbasą chorizo

Składniki

3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Na patelni rozgrzać oliwe dodać masło wrzucić pokrojone w plasterki ziemniaki,zrumienić -przełożyć do naczynia żaroodpornego.Jajka rozmącić z solą,pieprzem i przyprawami(można dodać kumin,kminek).Wędline (salami,szynkę)pokroić w paski,rozłożyć je na ziemniakach,zalać masą jajeczną.Postawić na małym ogniu aż jajka zetną się od spodu.Rozgrzać piekarnik do 150stC-zapiekankę posypać żółtym serem-wstawić do piekarnika na 15 minut.

  2. Można oddzielić jajka i do rozmąconych żółtek dodać ubite na sztywno białka,wtedy masa urośnie jak w "grzybku",można też dodać smietany (30%) to jajka będą bardziej kremowe.

  3. Na ziemniaki można też ułożyć podduszoną cebulę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń