Do góry

Śniadania Przepis na:

Omlet turecki

Śniadania

Autor: amidalla

Przepisów i artykułów: 209 Ocena: 1896

Dodano: 07.04.2009

Odsłon: 5574

Nie wiem dlaczego omlet nazywa się "turecki", taką nazwę zapamiętałam z przepisu, który widziałam bardzo dawno temu w TV. Od dawna w moim domu to danie nie schodzi z menu:)

Składniki

  • 4 jajka
  • 2 duże cebule
  • 6 plastrów boczku
  • ogórek świeży zielony
  • 2 pomidory
  • sól, pieprz
  • oliwa
  • duża i mała patelnia
3-4 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Na dużej patelni cebulę smażymy na oliwie, aż będzie szklista. Ale niezbyt mocno, żeby podczas dalszego smażenia nie przypiekła się zbyt mocno. Na osobnej patelni obsmażamy plasterki boczku, można je pokroić w podłużne paseczki. Tak podsmażony boczek wysypujemy na warstwę usmażonej cebuli na dużej patelni. Smażymy cały czas na malutkim ogniu. Ogórek pokrojony w cieniutki plasterki i pomidory (obrane ze skórki i pokrojone w kostkę) wykładamy na boczek i cebule. Wszystko wykładamy warstwowo, jedno na drugie. Gdy już ogórki zmiękną, zalewamy to wszystko roztrzepanymi i doprawionymi jajkami.

  2. Smażymy, aż jajka się ściągną i wtedy wykładamy szpachtułką porcje na talerz. Smakuje przepysznie z bagietką posmarowaną masełkiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń