Do góry

Desery Przepis na:

Orientalny deser śliwkowy

Desery

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20683

Dodano: 11.04.2008

Odsłon: 10412

wygląda i smakuje przepysznie

Składniki

  • 1 kg śliwek węgierek
  • 4 łyżki miodu cynamon sok i skórka starta z 1 cytryny
  • 5 dag migdałów obranych ze skórki
  • SOS: 15 dag śmietanki kremówki 20 dag jogurtu naturalnego trochę cukru
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Śliwki umyj, oderwij ogonki, miąższ pokrój na połówki, usuń pestki. W garnku ustawionym na wolnym ogniu podgrzej miód. W trakcie podgrzewania mieszaj. Włóż śliwki i gotuj pod przykryciem 5-8 minut, z dodatkiem cynamonu i skórki otartej z 1 cytryny. 2. Deser ochłodź, przełóż na talerzyki. Migdały pokrój w słupki, mieszając upraż na patelni bez tłuszczu. Pamiętaj aby ogień nie był zbyt silny, ponieważ w przeciwnym razie migdały szybko się przypalą. 3. Przygotuj sos: mocno schłodzoną śmietankę ubij na pół sztywno. Wymieszaj z jogurtem, przyprawy do smaku cukrem i sokiem z cytryny. Podaj do śliwek. Wartość kaloryczna 1 porcji: 401 kcal.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń