Do góry

Desery Przepis na:

Orzechowe kokilki

Desery

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20670

Dodano: 14.04.2008

Odsłon: 5873

Czekoladowy deser.

Składniki

  • 25 dag czekolady deserowej
  • 4 łyżki madery
  • 4 łyżki masła
  • 2 jajka
  • 22 dag gotowedo piure z kasztanów
  • gęsta kwaśna śmietana
  • wiórki czekoladowe do dekoracji
5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Czekoladę posiekaj. Dodaj do madery, umieść w gorącej kąpieli i mieszając rozpuść. Zdejmij z ognia i stale mieszając dodawaj po trochu masła. Mieszaj, aż powstanie jednolita gładka masa. 2. Do masy włóż żółtka i stale mieszając dokładaj po porcji piure kasztanowego. 3. Ubij sztywną pianę z białek. Dodaj około 1 łyżkę piany do masy czekoladowej. Wymieszaj, a potem stopniowo dodawaj resztę białka, po każdej porcji delikatnie lecz dokładnie całość mieszając. 4. Gotową masę przełóż do małych kokilek. Wstaw do lodówki na około 2 godziny. Deser podawaj z czubatą łyżką gęstej śmietany lub bitej śmietany. Udekoruj wiórka

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń